אדם לאדם - אדם אדם לאדם - אדם
חיפושדלג על חיפוש
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

המערך הקרדיולוגי

באופן כללי : 

 

המערך הקרדיולוגי בהנהלה של פרופ' שאול עטר מספק שירותים למטופלים הסובלים ממחלות לב מכל הסוגים ובכל השלבים ומתפרס כדלקמן:

טיפול נמרץ לב.

  • המחלקה הקרדיולוגית.
  • המרפאה הקרדיולוגית.
  • היחידה לצנתורים.
  • היחידה לאלקטרופיזיולוגיה וקוצבי לב.
  • השרות האקוקרדיוגרפי.
  • השרות לבדיקות לב לא פולשניות, מבחני מאמץ ורישומי א.ק.ג ל-24 שעות (הולטר לב).
  • שירות ייעוצים לכל המחלקות.
  • היחידה למחקר קליני.

     היחידה לטיפול נמרץ לב: 
    היחידה ממוקמת : קומה 1 (מעל לחדר המיון).
    שעות ביקור הינן :  מ 08:00 עד שעה 09:00, מ-12:00 עד שעה 14:00 ומ-16:00 עד שעה 19:00.
    מספר טלפון ביחידה : 04-9107749
    מזכירות : טלפקס 04-9107438

    היחידה מטפלת בכל המצבים הקריטים שמצריכים השגחה מקסימלית על מטופל. ביחידה יש רופאים 24 שעות ביממה וצוות סיעודי מקצועי ומסור. המקום מצויד בניטור א.ק.ג מתוחכם שמאפשר לעקוב אחרי כל פעימות הלב של המטופלים. מטופלים שמגיעים ליחידה סובלים בעיקר ממקרים של התקפי לב (אוטם שריר הלב) אבל גם ממקרים של הפרעות קצב קשות ואי ספיקת לב עד כדי הנשמה מלאכותית. לטיפול נמרץ לב שישה חדרים לשישה חולים.

    המחלקה הקרדיולגית:
    המחלקה ממוקמת:
     קומה 1 (מעל לחדר המיון).
    שעות ביקור :  08:00-09:00 , 12:00-14:00, 16:00-19:00.
    מספר טלפון: 04-9107214 .
    מזכירות: טלפקס: 04-9107438 .

    המחלקה הקרדיולוגית הכוללת 18 מיטות ב-7 חדרים מטפלת בכל מחלות הלב אשר מצריכות אשפוז המטופל, אך לא במסגרת טיפול נמרץ לב. חולים מאושפזים במחלקה הם כאלה שעברו אוטם שריר הלב לפני ימים אחדים או מטופלים לפני או אחרי צנתור או לפני ואחרי השתלת קוצב לב. גם במחלקה קרדיולוגית קיים ניטור לפעימות הלב, אך בגירסה אל-חוטית כדי לשפר ניידות המטופל.

    היחידה לצנתורים:
    צמודה לטיפול נמרץ בקומה 1 (מעל לחדר המיון), נוסדה ב-1997 בניהולו של ד"ר מרק ברזינס.

    ב-2007, נרכש מכשיר חדיש ודיגיטאלי המאפשר לבצע צנתורים ברמה גבוהה ביותר. היחידה מבצעת כ-1500 פעולות לשנה, כמחציתן טיפוליות. הצוות והמכשור עומדים לטובת האוכלוסייה 24 שעות ביממה, כך שכל מקרה של אוטם שריר הלב יתקבל במיידי לחדר צנתורים, על מנת לפתוח את העורק החסום כמה שיותר מהר ולמזער את הנזק לשריר הלב. הציוד מגוון ואיכותי וכולל את כל התומכנים והבלונים האיכותים ביותר. היחידה מאופיינת ביכולת ביצוע גבוהה במצבי חרום. בכל צנתור שגרתי, נוכחים לפחות 4 אנשי צוות: רופא מצנתר, טכנאי רטנטגן, ביו-טכנאי ושתי אחיות.

    מה הוא הצנתור לב?

    מטרת הצנתור היא לרוב להדגים את עורקי הלב כדי לוודא שהם פתוחים וזורמים היטב ואם יש הצרויות או חסימות. הפעולה מתבצעת בהרדמה מקומית דרך עורק פמורלי באזור המפשעה, או דרך עורק הרדיאלי שבאזור שורש כף היד. הצוות ידאג תמיד לנוחות המטופל(ת) וניתן גם לעזור על ידי מתן תרופות מרגיעות. שיטת הבדיקה מבוססת על שימוש בקרני רנטגן וחומר ניגודי. בתום שלב הזה אשר הוא אבחוני בלבד, מחליט הצוות האם יש צורך להשתיל תומכנים, האם עדיף המשך טיפול על ידי תרופות או האם עדיף להפנות את המטופל(ת) לניתוח מעקפים.


התערבות כללית ע"י השתלת תומכנ(ים) : בא בהמשך לצנתור אבחוני ומבוססת על העברת תומכן מקופל על בלונית למקום החסימה (הצרות). בשלב הזה, מנפחים את הבלונית, כך שהתומכן נפתח ונחרת בדופן העורק התומכנים קיימים במידות רבות של אורך וקוטר, הם עשויים מפלדה רפואית, או מסגסוגת של כרום וקובלט ויכולים להיות מצופים על ידי תרופה.

אחוז הצלחת הפעולה קרובה ל-100% ותקינות הסטנט לאחר שישה חודשים מעל 80%.

 


התאוששות אחרי צנתור :
לאחר מנוחה במיטה למספר שעות, המטופל(ת) יוכל להתנייד ולמחרת יוכל להשתחרר לביתו. יש צורך במנוחה במשך שלושה ימים אחרי הצנתור.


««דוגמא שני תומכנים (סטנט) 


↑שלבים בהשתלת תומכן 

 

 


צנתור לב מאפשר גם להעריך מומי לב מולדים או תקלות במסתמים. (שסתומי הלב).


היחידה לאלקטרופיזיולוגיה וקוצבים:

מנהל היחידה : ד"ר רון סלע.
היחידה לאלקטרופיזיולוגיה של המחלקה הקרדיולוגית במרכז הרפואי לגליל עוסקת באיבחון וטיפול בהפרעות קצב הלב. הפרעות קצב לב כוללות הפרעות שגורמות לדופק איטי או מהיר, או לדופק שאינו סדיר.
דופק איטי (ברדיקרדיה = Bradycardia) שלא נגרם מסיבה הפיכה (כמו תרופות, תפקוד ירוד של בבלוטת המגן וכו') וגורם לסימפטומים שמתבטאים בחולשה, עייפות, קוצר נשימה ועד עלפון, דורש לעיתים השתלת קוצב לב 
(Pacemaker ).

הפרעות קצב מהירות ( טכיקרדיה = Tachycardia ) מטופלות על ידי תרופות ובמקרים אחרים דורשות בדיקה אלקטרופיזיולוגית הנעשית במעבדה לאלקטרופיזיולוגיה שבה מבצעים מיפוי ובדיקה של מערכת ההולכה החשמלית של הלב באמצעות מערכת ניטור משוכללת. במקרים בהם יש צורך בכך, ניתן לבצע צריבה (אבלציה = Ablation) של מוקד הפרעת הקצב.

המעבדה לאלקטרופיזיולוגיה היא מהמתקדמות בארץ, ובה ציוד וידע המאפשרים מיפוי וצריבה של הפרעות קצב מורכבות ומסכנות חיים. במעבדה מופעלות מערכות חדשניות למיפוי הלב באופן תלת מימדי – CARTO 3 ומערכת אולטראסאונד תוך לבבי, להנחיה מדויקת יותר של הצנתרים בתוך הלב (ICE = IntraCardiac Echocardiography ).


בנוסף לכך היחידה לאלקטרופיזיולוגיה מעורבת בהשתלת קוצבים מיוחדים, דו-חדריים, לחולים עם אי ספיקת לב קשה

(CRT = Cardiac Resynchronization Therapy) שאמורים לשפר את איכות החיים ותוחלת החיים של חולים אלו.
רופאי היחידה מבצעים השתלות של דפיברילטורים (ICD) לחולים שחוו דום לב כתוצאה מהפרעות קצב מסוכנות או חולים שנמצאים בסיכון מוגבר למוות פתאומי.

צוות היחידה עוסק גם בטכנולוגיות מגוונות ומורכבות שעוקבות אחר חולים עם חשד להפרעות קצב כמו בדיקות הולטר, Loop Recorder והשתלת ILR (Implantable Loop Recorder ).

במכון הלב פועלת מרפאה מיוחדת לקוצבים והפרעות קצב, אשר עוסקת בטיפול, ברור ומעקב אחר חולים עם הפרעות קצב וקוצבי לב.

היחידה לאלקטרופיזיולוגיה וקוצבים עוסקת גם במחקרים קליניים מקוריים ורב-מרכזיים בינלאומיים הקשורים לתחום הקוצבים, דפיברילטורים והפרעות קצב.
רופאי היחידה עוסקים בהדרכה שוטפת של מתמחים, צוותים רפואיים וסטודנטים מהפקולטה לרפואה של אוניברסיטת
בר אילן בגליל.

עבור לתוכן העמוד