אדם לאדם - אדם אדם לאדם - אדם
חיפושדלג על חיפוש
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

ריפוי בעיסוק בפגייה

עבודת המרפאה בעיסוק בפגייה  מתמקדת בעבודה עם הפג ומשפחתו, במטרה לצמצם מצבי דחק אליהם  נחשף הפג או היילוד בשל חוסר הבשלות של המערכות השונות ולעודד את התינוק ליציבות פיזיולוגית, רוגע, חיוניות ויכולת אינטראקציה עם סביבתו הפיזית והאנושית.


המרפאה בעיסוק עובדת בשיתוף פעולה מלא ופורה עם הצוות הרפואי, הסיעודי ועם מקצועות הבריאות, על מנת להשיג את המטרות ההתפתחותיות.


תחומי ההתערבות בריפוי בעיסוק כוללים:


1. וויסות הגירויים אליהם חשוף הפג/היילוד, תוך זיהוי סימני הפג/היילוד ותגובה מותאמת אליהם .
פגים מאד רגישים לסביבה (לכאב, לקולות, לרעשים, למגע אוהב, למגע טיפולי, לאור ולריח) ומגיבים אליה ע"י מכלול התנהגויות. תפקידנו להתבונן  בהם ולתת להם תמיכה הולמת , על מנת לעזור להם להתמודד עם סביבת הפגייה המורכבת.
ההורים מוזמנים לתת שתי ידיים תומכות ואוהבות  (טיפול בארבע ידיים), במהלך ביצוע הפרוצדורות השונות, שהרי מגע ידם תמיד ינחם את התינוק ויסייע לו.

 

2. איזון מעגלי ערות-שינה תוך דגש על תמיכה בשינה רציפה ועידוד מצבי ערות שקטה.
מוחם של פגים מתפתח בצורה אופטימלית בזמן שינה, לכן חשוב ביותר לכבד ולשמור את שנתם: להפחית רעש, לעמעם אורות ולעודד את ההורים להחזיק את התינוקות בקנגרו , כי אמא ואבא הם "המיטה" הטובה ביותר ועליהם התינוק יישן שינה עמוקה ורגועה.

 

3. הכנה לאכילה פומית (מבקבוק), הערכה ותמיכה במיומנויות אכילה, טיפול במגוון הגורמים המעכבים ביסוס אכילה בהתייחס לפגים עם בעיות מורכבות ו/או תסמונות שונות (כגון: חך ושפה שסועים), וליווי ההורים בתהליך האכילה.
אכילה היא אחת  הפעולות המורכבות שפגים יצטרכו להתמודד איתה בפגיה. פגים צריכים ללמוד לאכול וההורים צריכים ללמוד להאכיל אותם. ההורים מקבלים הדרכה ליצור סביבת ההאכלה רגועה, לתת לתינוק הפוגות במהלך ההזנה ולא לדחוק בהם לאכול, על מנת למנוע קשיי אכילה בעתיד.

 

4. התאמת מנחים לתמיכה ועידוד התפתחות מיטבית (כגון קן מותאם אישית, מנחי החזקה והאכלה אופטימליים).
לפגים אין מספיק טונוס על מנת לשמור על מנח פלקסורי החשוב להתפתחותם העתידית. חשוב לבנות להם קן מותאם, על מנת לעזור להם לשמור על מנח אסוף וטוב המקדם התפתחות ותורם לרוגע ולנינוחות שלהם.

 

5. חיזוק קשר הורה-תינוק בדגש על נוכחות הורית והעלאת תחושת המסוגלות ההורית בתחומי התפקוד של התינוק, כגון: אכילה, שינה, ערות ומשחק.
בפגיה מתקיימות מידי שבוע קבוצות הורים עם צוות רב- מקצועי, על מנת להעצים את בטחון ההורים כמי שנותנים לתינוק שלהם את הטיפול הטוב ביותר.

 

6. מתן הדרכה התפתחותית לקראת השחרור הביתה.
תפקידה של המרפאה בעיסוק לצייד את ההורים בכלים כיצד לקדם את התפתחות התינוק בבית. זה נעשה במסגרת "סדנת שחרור" המתקיימת בפגייה מידי שבוע .

 

עבור לתוכן העמוד