אדם לאדם - אדם אדם לאדם - אדם
חיפושדלג על חיפוש
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

ניתוח DBS ראשון במרכז הרפואי לגליל

שירות חדש במרכז הרפואי לגליל: השתלת אלקטרודות המחוברות לקוצב (D.B.S) עבור חולים נוירולוגיים 

הניתוח הראשון בוצע במטופלת בשנות ה-40 לחייה, שאובחנה לפני שנים כסובלת ממחלת הפרקינסון ובשנים האחרונות חלה החמרה משמעותית בתיפקודה היומיומי. שירות ה-D.B.S כולל השתלה כירורגית של אלקטרודה זעירה במרכזים עצביים בעומק המוח, המחוברת לקוצב תת-עורי שמושתל בבית החזה. בעקבות הניתוח חל שיפור משמעותי במצב החולה ובאיכות חייה. מנהל המרכז, פרופ' ברהום: "מדובר ביום חג עבור תושבי הצפון והפריפריה".

ניתוח DBS ראשון במרכז הרפואי לגליל


במרכז הרפואי לגליל (ביה"ח בנהריה) הוחל במתן שירות חדש, המהווה חלק מתחום הנוירוכירורגיה התיפקודית, ומיועד עבור חולים נוירולוגיים, בעיקר חולי פרקינסון.
הטיפול, שנקרא D.B.S (Deep Brain Stimulation - "גירוי מוחי עמוק"), מבוסס על גירוי חשמלי במוח, במסגרתו מתבצעת השתלה כירורגית של אלקטרודה זעירה במרכזים עצביים בעומק המוח, המחוברת לקוצב תת-עורי שמושתל בבית החזה, המשגר אליה אותות חשמליים. טיפול זה מביא לשיפור התיפקוד המוחי הפגוע ולשיפור התסמינים בחולי פרקינסון.

הטיפול ניתן כאשר הטיפול התרופתי אינו מביא להקלה מספקת בתסמינים השונים מהם סובל המטופל, כמו מצבי קיפאון או תנועתיות יתר בלתי נשלטת, אליהם נקלע חולה הפרקינסון עקב התקדמות המחלה, וחוסר תגובה לטיפול שניתן לו בהצלחה בעבר.
הטיפול משמש גם למחלות נוספות, וביניהן דיסטוניה (עיוות בראש, בצוואר או בגפיים), אפילפסיה והפרעה טורדנית כפייתית (OCD), ואף יכול לשמש במקרים של דיכאון.
לאחרונה בוצע במרכז הרפואי ניתוח D.B.S ראשון, במטופלת בשנות ה-40 לחייה, שאובחנה כסובלת ממחלת הפרקינסון לפני 15 שנה. בשנים האחרונות חלה החמרה הדרגתית בתיפקודה היומיומי, דבר שהתבטא בין השאר בקשיי הליכה ודיבור, קושי בשימוש בגפיים העליונים, וכן נפילות חוזרות ונשנות.

הניתוח בוצע בשני שלבים, בהובלתו של ד"ר יובל גרובר, נוירוכירורג בכיר שעבר השתלמות מיוחדת בתחום ה-D.B.S, ובסיוע צוותים רפואיים וסיעודיים מהמחלקה הנוירוכירורגית ומהמחלקה הנוירולוגית.
בשלב ראשון בוצעה השתלת האלקטרודות, כאשר המטופלת היתה במצב עירני וללא הרדמה, במטרה לבחון את השינוי במצבה הפיזי תוך כדי החדרת האלקטרודה למוח.
בשלב השני בוצעה השתלת קוצב תת עורי בבית החזה וחיבורו לאלקטרודות שהושתלו במוח בהרדמה כללית.
במהלך הניתוח נעשה שימוש בטכנולוגיה החדישה ביותר בתחום זה, הכוללת מערכת ניווט, מערכת מתקדמת להשתלת אלקטרודות, מערכת לרישום גלי מוח במהלך הניתוח ומערכת O-ARM (C.T תוך ניתוחי).
בתום הניתוח, שנמשך כ-6 שעות, הועברה המטופלת לאישפוז במחלקה הנוירוכירורגית, וכעבור שלושה ימים שוחררה לביתה. כעבור שבועיים חזרה המטופלת למרפאת הפרקינסון, בהובלתו של ד"ר סמיח בדארנה, במטרה להפעיל את הקוצב לראשונה, ובימים האחרונים חל שיפור ניכר במצבה ובאיכות חייה.

הרופא המנתח ד"ר יובל גרובר: "בעקבות הפעלת הקוצב, מצבה של המטופלת השתפר בצורה משמעותית, ואיכות חייה תמשיך להשתפר גם בעתיד. ניתן להבחין שחל שיפור ביכולות המוטוריות שלה, כמו הליכה, וגם בכל הקשור לדיבור. כמו כן, חל שיפור בביצוע פעולות הנחשבות לפשוטות, בהן התקשתה בעבר, כמו פתיחת בקבוק או לבישת בגדים".
מנהל המחלקה הנוירוכירורגית, פרופ' ז'אן סוסטיאל: "מדובר בבשורה נפלאה. כאן, במרכז הרפואי לגליל, התחלנו במתן טיפולים מהמתקדמים בעולם לשיפור התיפקוד של חולי פרקינסון, אפילפסיה וחולים נוספים. בעתיד נתחיל גם בביצוע פרוצדורות דומות לטיפול בסוגים מסוימים של דיכאון, דבר הכרוך בציוד יקר ובמומחים שהוכשרו לכך. אין זה דבר של מה בכך, שבמרכז רפואי הנמצא בפריפריה ניתן לקבל שירות מסוג זה".

מנהל המחלקה הנוירולוגית, ד"ר סמיח בדארנה, מסר כי טיפול ה- D.B.Sלחולי פרקינסון, שהגיעו לשלבים מתקדמים של המחלה, מקובל בעולם ועשוי להביא לשיפור באיכות חייהם למשך שנים רבות. 
עוד הוסיף, כי שירות זה התאפשר במרכז הרפואי במסגרת שיתוף פעולה בין המחלקה הנוירוכירורגית, שמבצעת את הפעולה הכירורגית, ובין המחלקה הנוירולוגית, שאחראית על בחירת החולים, הפעלת וכיול האלקטרודות המושתלות במוח, כמו גם המעקב והטיפול בחולים הללו, בהובלתו של ד"ר בדארנה, שהינו מומחה בתחום מזה שנים רבות.

מנהל המרכז הרפואי, פרופ' מסעד ברהום: "מדובר ביום חג עבור המרכז הרפואי לגליל ותושבי הצפון והפריפריה. אך טבעי הוא, ששירות חשוב זה יינתן במרכז רפואי כמו שלנו, בו נמצאות מחלקה נוירולוגית ומחלקה נוירוכירורגית מהמובילות במדינה. שירות ה-D.B.S מהווה רק סנונית ראשונה, המבשרת על המשך התקדמותו ופיתוחו של המרכז הרפואי והפיכתו למוביל".
פרופ' ברהום הודה לעמותת הידידים, בהובלתם של רעיה שטראוס-בן דרור ומיכאל אילוז, על הסיוע ברכישת השירות החדש.  
המחלקה הנוירוכירורגית של המרכז הרפואי לגליל, המציינת בימים אלו עשר שנים להקמתה, מבצעת ניתוחים מורכבים הנותנים מענה לכלל הבעיות הנוירוכירורגיות, תוך שימוש בטכנולוגיות ובמיכשור המתקדמים ביותר. 







עבור לתוכן העמוד