חידושים בכירורגיה גינקולוגית
אחת המשימות החשובות ביותר שניצבות בפני הרפואה של ימינו היא שיפור היעילות של הליכים כירורגיים, לצד הפחתת הכאבים וקיצור זמן ההחלמה. רובוט דה וינצ'י (Da Vinci Surgical System) מאפשר ניתוחים זעירים-פולשנים שאשר נעשים ללא מגע יד אדם.
פרופ' ליאור לבנשטיין, מנהל אגף נשים ויולדות במרכז הרפואי לגליל, מפרט אודות חידושים בכירורגיה גינקולוגית ותרומתו של רובוט דה וינצ'י לרפואה.
נקודת המפנה בתחום הכירורגיה הגינקולוגית אירעה סביב תחילת שנות התשעים, עיקר השינוי היה בהטמעת הכירורגית הזעירה-פולשנית (minimal invasive).
יתרון נוסף של הרובוט לעומת יד האדם, טמון ביכולת של הרובוט לבצע תנועות מורכבות ללא מגבלה של המפרק. חופש התנועתיות מאפשרת ביצוע תנועות שלעיתים יד האדם מתקשה לבצע בגלל מגבלה של חופשיות המפרקים אשר טבועה בכל אחד ואחד מאתנו. דוגמא פשוטה שמאפשרת להבין באיזו מגבלה מדובר היא פתיחת מנעול. מנעול שננעל שלוש פעמים, על מנת לפתוח אותו יש להפעיל שלוש תנועות סיבוביות של מפרק כף היד על מנת לפתוח או לסגור, בעוד שהרובוט מבצע את הפעולה בתנועה סיבובית אחת. במקרה של מנעול מדובר בהבדל יחסית זניח אולם, במקרה של כירורגיה כל תנועה נוספת יכולה לגרום לפגיעה או הרס של רקמות, בעיקר במקומות צרים ומורכבים מבחינה אנטומית שבהם כל תזוזה מיותרת עלולה לגרום לנזק סביבתי.
בנוסף ליתרונות שמניתי לעיל לרובוט יש עוד שני יתרונות מרכזיים, ראשונה, מצלמת תלת-מימד ברזולוציה גבוהה, היכולת לראות את שדה הניתוח בתמונה איכותית ותלת-מימד מאפשרת למנתח להתמצא במרחב ולבצע את הניתוח ברמת דיוק גבוהה, תוך כדי הפחתה של הסיכון לפגיעה באיברים אשר לא פעם נמצאים בסמיכות לאיבר המטרה. יתרון נוסף הוא מספר זרועותיו של הרובוט, שבשונה מהאדם, בעל ארבע זרועות. דרך מערכת הבקרה המנתח יכול להפעיל ולשלוט בכל ארבעת הזרועות. שלא כמו בחשבון 2+2 שווה 4, העובדה שכירורג בודד מפעיל יותר משתי זרועות מקנה לו אפשרויות לתכנן ולבצע פעולות מורכבות, מבלי להיות תלוי בעוזר המנתח, שלא תמיד מסונכרן בפעולותיו של הכירורג הראשי במאת האחוזים.
אין ספק שכל מה נכתב לעיל מציין את יתרונותיו הבלתי ניתנים לערעור של הרובוט על הכירורג. מהפכת הרובוטיקה בתחום הכירורגיה כבר ארעה. מספר הרובוטים במדינת ישראל מתרבה בקצב יילודה מהיר, לפני עשור בכל מדינת ישראל היו שלושה רובוטים כירורגים וכיום באזור תל אביב בלבד יש שבעה רובוטים.
שלא כמו באזור מרכז הארץ, בצפון הארץ נכון לימים אלו יש רק שני רובוטים, אחד בקריה הרפואית רמב"ם והשני במרכז הרפואי לגליל. אני סמוך ובטוח שבזכות הרובוט הכירורגי, תושבי צפון הארץ יזכו לרפואה טובה יותר ומתקדמת בתחום הכירורגיה הגינקולוגית, כירורגיה כללית וכירורגיה אורולוגית. המרכז הרפואי לגליל ערוך ומצויד במיטב הצוות המקצועי והציוד הרפואי למתן שירותים מתקדמים בתחום הכירורגיה הרובוטית.
זמן רב לא נחשפנו בתחום הכירורגיה לשינוי משמעותי כפי שארע בזכות הטמעת הטכנולוגיה הרובוטית אשר כבר נמצאת בפתחנו ואותה כבר אי אפשר לעצור.