אדם לאדם - אדם אדם לאדם - אדם
חיפושדלג על חיפוש
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

חידושים בכירורגיה גינקולוגית

 

אחת המשימות החשובות ביותר שניצבות בפני הרפואה של ימינו היא שיפור היעילות של הליכים כירורגיים, לצד הפחתת הכאבים וקיצור זמן ההחלמה. רובוט דה וינצ'י (Da Vinci Surgical System) מאפשר ניתוחים זעירים-פולשנים שאשר נעשים ללא מגע יד אדם.

פרופ' ליאור לבנשטיין, מנהל אגף נשים ויולדות במרכז הרפואי לגליל, מפרט אודות חידושים בכירורגיה גינקולוגית ותרומתו של רובוט דה וינצ'י לרפואה.

כירורג 2

 

בשנים האחרונות אנו עדים לחידושים טכנולוגיים אשר מוטמעים בקצב מסחרר בתחום הכירורגיה הגינקולוגית.
נקודת המפנה בתחום הכירורגיה הגינקולוגית אירעה סביב תחילת שנות התשעים, עיקר השינוי היה בהטמעת הכירורגית הזעירה-פולשנית (minimal invasive).
אט אט, החלו יותר ויותר מרכזים רפואיים לעבור לניתוחים כמו כריתת שחלות או רחם דרך מספר נקבים. אומנם התהליך אירע באופן יחסי מהיר, אולם בדרך הועלו לא מעט ספקות באשר להיתכנות, יעילות הגישה הזעירה הפולשנית אל מול הגישה המסורתית של חתך גדול.

כעבור פרק זמן יחסית קצר, המטוטלת התהפכה, והאמרה שהייתה שגורה בפי כל כירורג, "חתך גדול מנתח גדול" שונתה ל"חתך גדול לחתך קטן". תכניות הכשרה לכירורגיה לפרוסקופית הוקמו במרכזים רבים באירופה ובאמריקה הצפונית, במקביל להקמת איגודים רפואיים מקצועיים, שמטרתם להנחיל ידע וביסוס מדעי לגישות כירורגיות חדשניות.

בתחילת שנות ה-2000 לאחר קבלת אישור מארגון ה-FDA , אורח חדש נכנס למחוזותינו בדמות של הרובוט הכירורגי (דה ווינצ'י). לא בטוח אם ליאונרדו דה וינצ'י היה מדמיין את הרובוט הכירורגי בחזיונותיו, זו הייתה הקונפיגורציה הסופית של הרובוט, אולם על פי היצרן הרובוט קרוי על שמו של דה וינצ'י משום שבזכות מחקריו של ליאונרדו אודות האנטומיה האנושית, תוכנן הרובוט הכירורגי הראשון. עד מהרה הרובוט מצא מקום הולך וגדל בתחום הכירורגיה במדינות המערב כולל בישראל. ההתוויה העיקרית לניתוחים רובוטים בגינקולוגיה: כריתת רחם מורכבת, כריתת שרירנים, ניתוחים לשיקום רצפת האגן, וניתוחים אונקולוגיים.

תרומתו של הרובוט הינו בעיקר בזכות רמת הדיוק הגבוהה, היכולת לבצע פעולות כירורגיות מורכבות ברמת דיוק גבוהה, מבלי להתחשב במגבלות יד האדם. שם החברה היצרנית של הרובוט נקרא Intuitive, וזאת בזכות היכולת הפשוטה לשבת ולתפעל את הרובוט בצורה קלה ואינטואיטיבית. רמת הדיוק נובעת מהעובדה, שזרועות הרובוט לא סובלות מהרעד שקיים ביד האדם. תרגיל פשוט מראה כי כל אחד ואחד מאתנו סובל מרעד מסוים בידיו. ניתן להדגים זאת בעזרת הושטת יד ישרה למשך פרק זמן קצר, כעבור מספר שניות או דקות ניתן להבחין כי בקצה היד תחול רעידה קלה, ככל שנשאיר את היד מושטת לזמן ארוך יותר כך הרעד יגבר. משמעות הרעידות, תבוא לידי ביטוי ברמת הדיוק של הפעולות הכירורגיות: חיתוך, צריבה או תפירה של אברים, מצריכים רמת דיוק גבוהה. ככל שנדייק יותר כך מהלך הניתוח יעבור בצורה חלקה יותר, פחות דימום ופגיעה ברקמות סמוכות.

כירורג


יתרון נוסף של הרובוט לעומת יד האדם, טמון ביכולת של הרובוט לבצע תנועות מורכבות ללא מגבלה של המפרק. חופש התנועתיות מאפשרת ביצוע תנועות שלעיתים יד האדם מתקשה לבצע בגלל מגבלה של חופשיות המפרקים אשר טבועה בכל אחד ואחד מאתנו. דוגמא פשוטה שמאפשרת להבין באיזו מגבלה מדובר היא פתיחת מנעול. מנעול שננעל שלוש פעמים, על מנת לפתוח אותו יש להפעיל שלוש תנועות סיבוביות של מפרק כף היד על מנת לפתוח או לסגור, בעוד שהרובוט מבצע את הפעולה בתנועה סיבובית אחת. במקרה של מנעול מדובר בהבדל יחסית זניח אולם, במקרה של כירורגיה כל תנועה נוספת יכולה לגרום לפגיעה או הרס של רקמות, בעיקר במקומות צרים ומורכבים מבחינה אנטומית שבהם כל תזוזה מיותרת עלולה לגרום לנזק סביבתי.

בנוסף ליתרונות שמניתי לעיל לרובוט יש עוד שני יתרונות מרכזיים, ראשונה, מצלמת תלת-מימד ברזולוציה גבוהה, היכולת לראות את שדה הניתוח בתמונה איכותית ותלת-מימד מאפשרת למנתח להתמצא במרחב ולבצע את הניתוח ברמת דיוק גבוהה, תוך כדי הפחתה של הסיכון לפגיעה באיברים אשר לא פעם נמצאים בסמיכות לאיבר המטרה. יתרון נוסף הוא מספר זרועותיו של הרובוט, שבשונה מהאדם, בעל ארבע זרועות. דרך מערכת הבקרה המנתח יכול להפעיל ולשלוט בכל ארבעת הזרועות. שלא כמו בחשבון 2+2 שווה 4, העובדה שכירורג בודד מפעיל יותר משתי זרועות מקנה לו אפשרויות לתכנן ולבצע פעולות מורכבות, מבלי להיות תלוי בעוזר המנתח, שלא תמיד מסונכרן בפעולותיו של הכירורג הראשי במאת האחוזים.

אין ספק שכל מה נכתב לעיל מציין את יתרונותיו הבלתי ניתנים לערעור של הרובוט על הכירורג. מהפכת הרובוטיקה בתחום הכירורגיה כבר ארעה. מספר הרובוטים במדינת ישראל מתרבה בקצב יילודה מהיר, לפני עשור בכל מדינת ישראל היו שלושה רובוטים כירורגים וכיום באזור תל אביב בלבד יש שבעה רובוטים.

שלא כמו באזור מרכז הארץ, בצפון הארץ נכון לימים אלו יש רק שני רובוטים, אחד בקריה הרפואית רמב"ם והשני במרכז הרפואי לגליל. אני סמוך ובטוח שבזכות הרובוט הכירורגי, תושבי צפון הארץ יזכו לרפואה טובה יותר ומתקדמת בתחום הכירורגיה הגינקולוגית, כירורגיה כללית וכירורגיה אורולוגית. המרכז הרפואי לגליל ערוך ומצויד במיטב הצוות המקצועי והציוד הרפואי למתן שירותים מתקדמים בתחום הכירורגיה הרובוטית.

זמן רב לא נחשפנו בתחום הכירורגיה לשינוי משמעותי כפי שארע בזכות הטמעת הטכנולוגיה הרובוטית אשר כבר נמצאת בפתחנו ואותה כבר אי אפשר לעצור.

 

כירורג 4

 

עבור לתוכן העמוד