אדם לאדם - אדם אדם לאדם - אדם
חיפושדלג על חיפוש
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

כנס רפואה ושואה 2022

זוכרים את פרופ' שאשא: כנס נהריה על רפואה ושואה 2022 התקיים במרכז הרפואי לגליל
 
הכנס הוקדש לזכרו של מייסדו והעומד בראשו, פרופ' שאול שאשא, והתקיים במעמד מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, שהשתתף באחד הפאנלים ואמר: "חשיבותו של הכנס רק עולה יותר ויותר מדי שנה"
 
במרכז הרפואי לגליל התקיים כנס נהריה ה-22 על רפואה ושואה, שהוקדש השנה לזכרו של פרופ' שאול שאשא ז"ל, מייסד הכנס ומי שעמד בראשו, אשר הלך לעולמו לפני חצי שנה.

אחד ממשתתפי הכנס היה מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, שנטל חלק באחד הפאנלים וקיבל תעודת הוקרה על תרומתו לחקר, הוראה וחינוך הרפואה בשואה.

הכנס מהווה מפעל ייחודי בישראל, המתקיים מדי שנה בסמוך לתאריך סיומה של מלחמת העולם השנייה ועוסק בהיבטים שונים של התחלואה והרפואה בתקופת השואה ואחריה. 

הכנס, בו השתתפו אנשי רפואה, היסטוריונים וחוקרים באופן פרונטלי ובאמצעות ה"זום", נפתח בדברי ברכה מפי יו"ר הוועדה המארגנת, ד"ר הדס שאשא-לבסקי; מנהל המרכז הרפואי, פרופ' מסעד ברהום; מנכ"ל בית לוחמי הגטאות, יגאל כהן, וד"ר מרים עופר מהתוכנית ללימודי שואה באקדמית גליל מערבי.

ד"ר שאשא-לבסקי, בתו של פרופ' שאשא, גילתה כי הספיקה לתכנן עם אביה את הכנס, קבעה איתו יחד את התאריך ואף החלו לחשוב על התוכנית. כמו כן הוסיפה, כי הכנס - שהחל מהשנה הבאה ייקרא על שמו - הוא אחד ממפעלי חייו של פרופ' שאשא, והמשך קיום הכנסים הללו מהווה בבחינת המשך נשיאת הלפיד הן עבורה אישית, אך גם במובן כללי יותר, ומהווה הנצחה ראויה לפועלו ואישיותו של אביה.

כמו כן אמרה בדברי הפתיחה, כי בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה עולמית במחקר ופירסום מאמרים בנושא רפואה ושואה, דבר המחזק ומעודד את המשך עשיית הוועדה המארגנת של הכנס ומציב עבורה רף גבוה יותר. "העובדה שהכנס חלוץ בתחום ושהבשורה יצאה מכאן היא מחייבת. עלינו לפעול להטמעת לימודי רפואה ושואה בכל בתי הספר לרפואה בארץ, ולאחר מכן בבתי הספר לאחיות ומקצועות הבריאות", הוסיפה.

מנהל המרכז הרפואי, פרופ' מסעד ברהום, אמר כי מוזר לו להיות בכנס זה בפעם הראשונה ללא נוכחותו של פרופ' שאשא, שהיה לדבריו אחד מעמודי התווך של הגליל, איש חזון ומעשה, מנהיג פורץ דרך, שעיצב בשתי ידיו חלק גדול מהמציאות הקיימת היום במערכת הבריאות בגליל.

כמו כן הוסיף, כי בעת ששימש מנהל המרכז הרפואי קידם פרופ' שאשא את הקמתו של ביה"ח התת-קרקעי הראשון מסוגו במדינה, ואך טבעי הוא שהפרויקט התת-קרקעי החדש של המרכז הרפואי, שייצא לדרך במהלך השנה הקרובה, ייקרא "מבצר שאול", על שמו.

לאחר מכן הוקרן סרט על דמותו של פרופ' שאשא ונאמרו דברים נוספים לזיכרו.

כמיטב המסורת חולק הכנס לשלושה מושבים: היסטורי, רפואי וחינוכי-אתי.

המושב הראשון וההיסטורי, בהובלתם של ד"ר אירית וייסמן ויגאל כהן, עסק במערך הרפואי ורופאים בתקופת השואה. המושב השני, בהובלתם של ד"ר מרים עופר ושמחה שטיין, עסק בהיבטים רפואיים בתקופת השואה ולאחריה, והמושב השלישי, בהובלתם של ד"ר איתן לה-פיקאר וד"ר הדס שאשא-לבסקי, עסק בהיבטים חינוכיים ואתיים של השואה והשלכות לימינו.
במסגרת המושב השלישי התקיים פאנל בנושא "סיוע רפואי באזורי אסון הומניטרי - ההקשר ההיסטורי והשלכות לימינו", בו נטלו חלק מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש; פרופ' שמואל רייס וד"ר איתן לה-פיקאר.

עוד לפני הפאנל נשא מנכ"ל משרד הבריאות דברי ברכה, בהם שיבח את הוועדה המארגנת והדגיש כי זו זכות עבורו להשתתף בכנס זה, עליו אמר כי חשיבותו רק עולה יותר ויותר מדי שנה.

 
 
עבור לתוכן העמוד