אדם לאדם - אדם אדם לאדם - אדם
חיפושדלג על חיפוש
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

כנס רפאה ושואה 2023

כנס נהריה ה-23 על רפואה ושואה ע"ש פרופ' שאול מ. שאשא

לוגו רפואה ושואה
כנס נהריה על רפואה ושואה ע"ש פרופ' שאול שאשא התקיים במרכז הרפואי לגליל בתאריך 17.5.2023.
הכנס, בו נטלו חלק אנשי רפואה, כלכלה, חברה והיסטוריונים מרחבי המדינה, נערך זו השנה ה-23, והוא מפעל ייחודי בישראל, העוסק בהיבטים השונים של התחלואה והרפואה בתקופת השואה ואחריה.
הכנס נוסד ע"י פרופ' שאול שאשא ז"ל, שעמד בראשו במשך 21 שנה עד לפטירתו לפני שנה וחצי, והחל מהשנה נקרא על שמו.
בתפקיד יו"ר הוועדה המארגנת משמשת ד"ר הדס שאשא-לבסקי, שנשאה דברי פתיחה מרגשים, בהם הדגישה את חשיבות עבודתו של אביה כמי שיזם והוביל את הכנס במשך שנים רבות, תוך עידוד המחקר בתחום הרפואה בשואה, והבטיחה להמשיך את המורשת בשמו.

מנהל המרכז, פרופ' מסעד ברהום, העלה על נס את פועלו של פרופ' שאשא, ששימש מנהל המרכז הרפואי במשך 20 שנה, והדגיש כי כנס נהריה על רפואה בשואה היה אחד ממפעלי חייו, במטרה לחקור את תחום הרפואה והתחלואה בשואה ולאחריה.
"הדס יקרה, צוואה חשובה מאין כמוה הותיר בידיך פרופ' שאשא, כדי להמשיך בניהול כנס חשוב זה, ואין ספק בליבי, כי הוא מביט עליך מלמעלה בגאווה רבה ומרוצה מאוד על המשך המסורת", הוסיף פרופ' ברהום.

כמו כן נישאו דברי ברכה ע"י מנהל מוזיאון בית לוחמי הגטאות, יגאל כהן, וד"ר מרים עופר מאקדמית גליל מערבי. מדובר בשני מוסדות, המשתפים פעולה מזה שנים עם המרכז הרפואי בניהול הכנס והובלתו.

פרופ' אורלי אבני, שנכנסה בימים אלו לתפקיד דיקנית הפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי של אוניברסיטת בר-אילן בגליל, נשאה גם היא דברים מרגשים, בהם הדגישה את הזיקה שלה לשואה בכלל ולחקר התחלואה והרפואה בשואה בפרט.
הכנס כלל שלושה מושבים, שכל אחד מהם עסק בנושא אחר, שהאיר זוויות שונות מתקופת הרפואה היהודית ערב השואה ובמהלכה, בריאות הנפש ומנהיגות רפואית בשואה, וכן שילוב לימודי רפואה ושואה בחינוך רפואי.

בין המשתתפים היה מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, פרופ' נחמן אש, שעמד בראש המושב הראשון, יחד עם ד"ר מרים עופר.

אביטל מיארה, עובדת המרכז הרפואי לגליל, סיפרה על העבודה הסמינריונית שהיא משלימה בימים אלו, במסגרת הקורס "רפואה במצבי קיצון ושואה", בהדרכתה של ד"ר עופר.
נושא העבודה היה על יומן שכתב הרופא היהודי ד"ר אהרון פיק, אשר בו חשף דילמות אתיות קשות. בהיותו בן 67 הוכנס לגטו שאוולי בליטא, שם הקים בי"ח מאולתר ודאג ככל יכולתו עבור היהודים בגטו.

מנהל בית לוחמי הגטאות, יגאל כהן, העניק בשם המוזיאון והוועדה המארגנת של הכנס, אות הוקרה לחדוה מונטיאס, מנכ"לית עמותת למענם - רופאים ורופאות למען שורדי שואה.
מנכ"לית העמותה אמרה, כי היא גאה לקבל את האות בשמם של כ-1,000 רופאים ורופאות המתנדבים בעמותה ואשר מקדישים מזמנם הפרטי כדי לסייע לשורדי השואה לקבל את השירותים הרפואיים הטובים ביותר אשר להם הינם זכאים.
אמילי לוין, סטודנטית באקדמית גליל מערבי, קיבלה תעודת הוקרה ומלגה מידי ד"ר הדס שאשא לבסקי, על עבודת המחקר שהכינה בנושא "רופאים ורפואה בגטו מינסק".


 

עבור לתוכן העמוד