אדם לאדם - אדם אדם לאדם - אדם
חיפושדלג על חיפוש
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

ההיבט הרגשי והנפשי של אי פריון

תקופת הטיפולים  נקראת בספרים "התקופה המרה", שבה יש ציפיות גדולות להיריון. תקופה ששורר בה פחד והרבה אובדנים. החל מאובדן הפנטזיה להיכנס להיריון באופן ספונטני, אובדן התמימות הזוגית, אובדן הנורמליות וכלה באובדני העוברים לאחר כל טיפול שנכשל.


פוריות קשורה באופן הדוק עם רעיונות של גבריות ונשיות. כאשר אומרים לאחד מבני הזוג שמשהו במנגנוני הפריון לא תקין, זה יוצר הפרעה מסוימת בקשר הזוגי ורגישות יתר אצל בן הזוג שסובל מאי הפריון. אי פריון מדורג כאירוע הגורם ללחץ גבוה כמו מוות של ילד או של בן/בת זוג. האבחנה של אי פריון מתחילה בהפתעה והכחשה ואחר כך בפרקי זן של זעם ורגשות אשם, חוסר ערך, עצב, דכאון. זהו סיפור של כישלון וחוסר ערך מבחינת בן הזוג הסובל מאי הפריון והזוג נכנס למעמקי הייאוש.


לסובל מאי הפריון יכולה להיות חוויה משתקת ומבודדת. מעטים הסובבים את בני הזוג יכולים להבין אותם ואת חווייתם. בני הזוג מתחילים לראות בבעיית האי פריון כבעיה זוגית ולא אישית, אי היכולת להוליד ילד בדרך טבעית היא האובדן ההדדי של הזוג ולא רק של בן הזוג הסובל מאי הפריון. תקופת הטיפולים והבדיקות שהזוג עובר, מעבירה אותם בין תקווה שיהיה להם ילד לבין ייאוש. זוהי תקופה שהזוג סובל בה מהלחץ של הטיפולים הרפואיים, מאובדן הפרטיות והשליטה על הגוף, מההוצאות הכלכליות הנלוות ומההתלבטויות למי לספר ואיך, מתמודדים בני הזוג עם האתגר של חייהם. לזוגות שנמצאים במצב הזה תקופה ארוכה זה יכול להיות מאד שוחק ומכלה את המשאבים הפיזיים והרגשיים, שלא נדבר על המשאבים הכלכליים.


כמובן שיש הבדלים בין המינים בהשפעות הטיפולים ובצורת ההתמודדות עם הבעיה, ולא משנה אם אתה בן הזוג אשר סובל מהבעיה או לא. נשים בד"כ, חשופות יותר לחרדה, מתח, אשמה, כעס, עצב ודיכאון. ברוב המקרים הן מעדיפות לדבר ולבטא את רגשות התסכול, הכעס, העצב, האובדן והיגון שלהן. הסבל והמצוקה שלהן גדלים ככל שהן מרגישות יותר חוסר שליטה על גופן ועל חייהן. הן חשות שהן רוצות להתפרץ ואף מגלות שעוזר להן לבכות ולצעוק קצת, ובמקביל לא מפסיקות לפחד מההשפעה של מצבן הנפשי על הצלחת התהליך. בן הזוג, דווקא משום שאינו יכול לעשות הרבה כדי לפתור את הבעיה, יכול להתרגז או להתרחק וברוב המקרים אינו רוצה לדבר על הבעיה.
לאור האמור לעיל, ראינו כאן ביחידה את הצורך בליווי רגשי ונפשי לזוגות המתמודדים עם בעיית האי פריון על ידי עובדת סוציאלית מנוסה ומתמחה בליווי זוגות.


https://gadalta.org.il/parenting-after-ivf-treatment-heb/


עובדת סוציאלית: מהירה גדבאן
ימים ושעות עבודה: א-ד  8:00-13:00
טלפון: 04-9107500

עבור לתוכן העמוד