אדם לאדם - אדם אדם לאדם - אדם
חיפושדלג על חיפוש
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

טובים השניים - כל המידע על הריון ולידת תאומים

ד"ר רנין אבו שקארה, רופא בכירה באדף נשים ויולדות, במאמר על הריון ולידת תאומים.

שכיחות הריון ולידת תאומים עולה בשנים האחרונות עם העלייה בשכיחות טיפולי פריון והעלייה בגיל היולדות. כיום עומדת שכיחות לידת תאומים על 2-3%. ישנם שני סוגי תאומים עיקריים: הריון אשר נוצר על ידי הפריה של שתי ביציות על ידי שני זירעונים (תאומים לא זהים). או הריון אשר נוצר ע"י הפריה של ביצית אחת על ידי זרעון בודד שרק לאחריה נוצרת חלוקה של העובר לשני עוברים (תאומים זהים). האבחון נעשה בעזרת אולטרה-סאונד שבאמצעותו ניתן לזהות את מספר שקי ההיריון והעוברים בכל שק, את השליות וכן את הקרומים המפרידים בין העוברים.

המצב השכיח הינו שבדומה לתאומים שאינם זהים לכל עובר שק מי שפיר ושלייה משלו Bichorionic-Biamniotic twins, אך ייתכן גם מצב בו שני שקי מי השפיר עם שלייה אחת Monochorionic-Biamniotic twins ומצב פחות שכיח בהם העוברים נמצאים בשק מי שפיר אחד עם אספקת דם משלייה בודדת ( s (Monochorionic-Monoamnitic twin

סיבוכים אופייניים לכלל הריונות התאומים כוללים ירידות מים מוקדמות ולידות מוקדמות וסיבוכי פגות והפרעה בקצב צמיחת אחד העוברים, סיבוכי יתר לחץ דם ורעלת הריון. מצבים אלו מצריכים מעקב ביחידת הא- והעובר ומרפאת אם-והעובר. ישנם גם סיבוכים ספציפיים להריונות מונוכוריאליים כגון מעבר דם מעובר לעובר (TTTS ) או תסמונת אנמיה-פוליציתמיה או האטה בגדיל- עובר אשר דורשים מעקב מתוזמן היטב על מנת לזהותם בזמן.

תאומים

קיימת חשיבות רבה לביצוע הערכה ראשונית של הריון תאומים בתחילת ההיריון באולטרה-סאונד לצורך אפיון סוג התאומים וקביעת תיאורך נכון של גיל ההיריון.  במרפאת אם-ועובר במרכז הרפואי לגליל, אנו מבצעים מעקב צמוד אחרי נשים עם הריון תאומים החל מהטרימסטר-הראשון להיריון, המעקב מותאם לפי שבוע ההיריון ולפי מחלות הרקע של המטופלת. בכל מפגש מבוצע בין היתר מעקב אחרי המצב הכללי של המטופלת, משקל, לחץ דם, סטיק שתן לחלבון ובדיקה גופנית מותאמת. כמו כן מתבצעות בדיקות אולטרה-סאונד תקופתיות, בהתאם לשלב ההיריון, לצורך מעקב אחר גדילה תקינה של העוברים ושלילת סיבוכים. בהריון מונוכוריוני (שליה אחת) מבוצע מעקב תכוף יותר ביחידת האולטרה-סאונד של המרכז הרפואי לגליל, לרבות בדיקת זרימות בכלי דם העובריים וכמות מי שפיר עם דגש על סיבוכים הספציפיים לסוג זה של תאומים.

במהלך המעקב של הריון תאומים, מבוצע מעקב הכולל שקיפות עורפית וסקירות מערכות, את הבדיקות ניתן לבצע במרכז הרפואי לגליל ביחידת האולטרה-סאונד, וזאת בכפוף להסכם עם הקופות חולים.  נשים מעל גיל 33 זכאיות על פי הוראות משרד הבריאות לבצע בדיקת דיקור מי שפיר ל-CMA (צ'יפ גנטי), אך כל אישה בהריון זכאית לבצע את הבדיקה בתשלום (במידה ואין אינדיקציה רפואית), בדיקה זו מבוצעת ביחידת האולטרה-סאונד במרכז הרפואי לגליל.

קיימת חשיבות מיוחדת להקפדה על תזונה מתאימה במהלך הריון מרובה עוברים. במרכז הרפואי לגליל ניתן להיעזר בדיאטנית לצורך התאמת דיאטה לפי משקל האישה ומצבים רפואיים מיוחדים כגון סוכרת הריונית.

היריון מרובה עוברים הוא גורם סיכון לסיבוכי יתר לחץ דם כגון יתר לחץ דם הריוני ורעלת היריון. נטילת אספירין בשליש הראשון של היריון מפחית את הסיכון להתפתחות רעלת היריון באוכלוסייה בסיכון מוגבר. במרפאת אם-ועובר, תוכלי לקבל המלצה מותאמת אישית לגבי נטילת אספירין.

תאומים

טרם הלידה, בביקור במרפאה, מבוצעת הערכה על ידי הצוות הרפואי לאחר איסוף נתוניה הרפואיים של היולדת, היא עוברת בדיקה רפואית מפורטת לרבות ניטור עוברי, בדיקת אולטרסאונד ובהתאם לצורך בדיקה נרתיקית לפתיחה וסימני לידה. לאחר מכן מתקיימת שיחה עם היולדת ומלוויה, בה ניתן הסבר של האפשרויות העומדות בפני היולדת לגבי מועד ואופן היילוד. מועד הלידה בהריון תאומים תלוי בסוג ההיריון, בעבר המיילדותי של האישה, ובמצג של העובר המוביל.  במידה ואין התוויה לילוד מוקדם יותר, במרכז הרפואי לגליל,  מועד הילוד של הריון תאומים בהתאם להמלצות משרד הבריאות.

כל ההחלטות הנוגעות ללידה מתקבלות בשיתוף ועל פי רצון היולדת, כאשר הצוות המיומן של אגף נשים ויולדות עומד לרשות היולדת.

במרכז הרפואי לגליל אנו מעודדים לידה רגילה (נרתיקית) בהריון תאומים, כל עוד העובר המוביל הוא במצג ראש ואין התוויות נגד. לרופאים בחדר לידה ניסיון בקבלת תאום שני במצג עכוז, לפרטים נוספים ולתכנון אופן הלידה המותאם לך תוכלי לפנות אלינו.

תאומים

 

אנו מאחלים לך המון בהצלחה, והמשך הריון תקין

עבור לתוכן העמוד